A friendship based approach

"A friendship based approach" is de benaming voor de manier waarop ik honden begeleid en les geef.

Het is een manier waarbij men op een vriendschappelijke en respectvolle manier omgaat met de hond, van waaruit men automatisch de rol van roedelleider krijgt toebedeeld.

 

Vanuit respect voor het wezen hond wordt er les gegeven, waarbij de honden niet onder druk worden gezet om persé een oefening uit te laten voeren.

Als een hond laat blijken dat hij niet wil gaan liggen bijvoorbeeld, om welke reden dan ook, dan wordt er bekeken of er een alternatieve oplossing bedacht kan worden.

Men kan dan bijvoorbeeld denken om de hond dan te laten zitten in plaats van te laten liggen.

Het niet willen liggen kan namelijk verschillende redenen hebben. Als het heeft gevroren en je hebt een hondenras met een kale buik, dan kan het zijn dat deze liever niet op de koude ondergrond wil gaan liggen. Of de hond ervaart pijn als hij moet gaan liggen, dat kan ook een reden zijn.

Dwingen werkt dan vaak averechts.

 

Door respect en begrip op te brengen voor het dier en samen tot een andere, alternatieve oplossing te komen, ontstaat er vanzelf een band tussen eigenaar en hond.

Omdat de eigenaar respect opbrengt voor het dier, zal het dier automatisch ook respect op gaan brengen voor zijn eigenaar. En hierdoor meer genegen zijn om opdrachten uit te gaan voeren.

 

Hoe meer druk men op een hond gaat leggen, hoe meer weerstand er kan ontstaan.

Ofwel de hond voert de oefeningen onder grote druk uit, maar uit alles blijkt dat de hond het niet prettig vind en stress ervaart. En stress is niet goed voor het welzijn van het dier.

Dit zorgt er ook voor dat er geen goede onderlinge band zal ontstaan tussen eigenaar en hond.

 

Vandaar dat de methode van "A friendship based approach" zorgt voor een goede verstandhouding tussen eigenaar en hond, en het draagt ook bij aan een goede gehoorzaamheid op langere termijn.